søndag 15. februar 2009

Sara Blædel: Kall meg Prinsesse



Tittel: Kall meg prinsesse
Originaltittel: Kald mig prinsesse
Forfatter: Sara Blædel
Utgitt: 2007, (2005 Denmark)
Forlag: Forlaget HR. Ferdinand AS

Dansk politikrim hvor vi følger politikvinnen Louise Rick i oppnøstingen av en rekke voldtekter og et drap der gjerningsmannen finner ofrene sine på internett. Gjerningsmannen er selvsagt en mester i å skjule sine spor (ellers hade det jo ikke blitt noen 300 siders roman av dette), og politiet forsøker som alltid å finne den berømte nålen i høystakken.

Denne danske politiromanen trekker rett inn i samme selskap som en det som nærmest synes å ha blitt et hovedtrekk ved nordiske kriminalromaner: Grove, sjokkerende voldsskildringer og fråtsing i ugjerninger overskygger ved første øyekast det komplette fraværet av et intelligent plot. Man delvis skummer og delvis lider seg gjennom store partier med voldtektsbeskrivelser og offerets politisk korrekte reaksjoner i det frigjorte Danmark. Og vips, så dukker den reneste tilfeldigheten opp slik at forfatteren kan ile til og hoste opp det som hjelpe meg må være en av de absolutt svakeste og minst spennende oppklaringssekvensene som noen sinne er sluppet gjennom trykken i et forlag.

Hvis noe positivt skal trekkes frem så er det Blædels evne til å skape et troverdig persongalleri. Vi blir kjent med personene, og vi får bygget opp et klart bilde om hvem politikvinnen Louise Rick egentlig er. Hun er - det überkule navnet inkludert - klin lik alle andre danske politikvinne helter vi kjenner fra tv skjermen. Og jevnt over er dette mye samme stilen som de danske kriminalseriene. Men man forventer litt mer av en bok en av en 30 minutters tv-snutt som er lett tilgjengelig, søvndyssende underholdning som et adspredende punktum for dagen.

Dessverre er det trykksverte på sidene. Ellers hadde denne boken egnet seg bra som dopapir.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar