lørdag 3. januar 2009

Rick Mofina på damejakt


I "Kvinnejegeren" treffer vi Tom Reed, den pullizer-pris nominerte reporteren fra San Fransisco Star. Han er ikke sen om å være på pletten når det meldes at inspektør Walt Sydowskis etterforskningsteam står i en fasjonabel brudebutikk og prøver å holde et sjokkert publikum borte fra vinduene: Den femte utstillingsdukken som har dukket opp i nattens mulm og mørke er liket av Iris Wood, en kvinne i 30-årene som nå står pent dandert i vinduet med 50 knivstikk i hjertet. Slik starter den kanadiske krimforfatteren Rick Mofinas klappjakt på en datakyndig massemorder.

Den lynintelligente seriemorderen ligger mange hestehoder foran San Fransisco politiet som bare har et skoavtrykk og noen fibre fra et bilteppe i jakten på Iris Woods drapsmann. Med klassisk politiarbeid følger vi Walt i felten og politiets dataekspert Ben ved tastaturet. Reporteren Tom nøster på sin side opp teorier og krangler til seg godbiter fra politiarbeidet mot å utveksle sin informasjon med etterforskningsteamet. På internet sitter Olivia og lengter etter et familieliv. ”Hva ser du etter i en mann?” En like ensom mann med en brutal fortid står klar til å ta imot enda et offer.

Historien drives frem av skiftende synsvinkel mellom Tom, Walt, Ben, Olivia og drapsmannen alle jakter på. Alle heltene har problemer som vi lett kjenner igjen fra våre egne liv. Det skaper et troverdig persongalleri. Tom Reed er stjernereporteren som må balansere mellom å holde sjefen fra helvete i godt humør samtidig som han ikke bør utsette familien for mer prøvelser på en stund. Walter Sydowski er prototypen på en småtjukk, amerikansk purk som tangerer pensjonsgrensen og sliter med å tilpasse seg et moderne liv både hva teknologi og holdninger angår. Kollegene valgte tidligere å tro den skadeskutte makkeren til Ben sin versjon av hva som hendte da inspektør Ben Wyatt i kollegenes øyne feilet i et kritisk øyeblikk. I etterkant har politikammeret valgt å omskolere Ben til dataekspert for å holde kollegenes gemytter i sjakk. Butikkdamen Olivia fra gavebutikken like i nærheten av brudesalongen har en noe annen funksjon enn de andre ”brillene” vi ser historien gjennom. I likhet med den drepte Iris Wood er hun en sjenert dame som lever et stille og rolig liv som benytter internett som sin primære sosiale arena. Halvveis i boken benytter Mofina det (nesten!) alltid overlegne spenningselementet det er å la oss se morderens tanker.

Rick Mofina er en mester i å skape persongallerier. Men han er også enestående på å dikte opp intrikate plot. Storyen rulles opp med stadig nye overraskende vendinger. Om jeg skal peke på noe element ved boken som fikk meg til å rynke på nesen, så er det når Mofina blir i overkant oppslukt av å nøste opp tråder like før avslutningssekvensen. Det går litt på bekostning av de menneskelige trekkene til persongalleriet. Dermed blir man som leser et kort øyeblikk dratt ut av illusjonen og bevisst at man sitter med en kriminalroman i fanget. Men sidene blar seg selv videre igjen like raskt, og man igjen trekkes tilbake i klørne på en historieforteller som er så teknisk spisset at det til tider blir det skrivetekniske rammeverket til Mofina som sitter tilbake i minnet når man legger ned enda en bestseller.



Tittel: Kvinnejegeren
Originaltittel: Blood of Others
Forfatter: Rick Mofina
Forlag: Schibsted forlagene
Utgitt: 2002 (norsk utgave 2006)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar