torsdag 15. januar 2009

Rick Mofina: Ingen utvei



Tittel: Ingen Utvei
Originaltittel: No Way Back
Forfatter: Rick Mofina
Utgitt: 2008 (eng. originalutg i 2003)
Forlag: Schibsted Forlag

Gisselhistorien fra Mofina klarer ikke å holde oss like fanget fra første til siste side som vi forventer fra denne forfatteren. Kriminalreporter Tom Reeds kone, Ann, blir tatt som gissel under ranet av en gullsmedbutikk i San Fransisco. Er hun virkelig helt tilfeldig utvalgt? Nei selvsagt ikke. En av byens fengselsfugler som mener å ha fått livet sitt ødelagt av Toms reportasjer kjente henne "tilfeldigvis" igjen under ranet. Litt mer tynn og gyngende grunn enn vi er vant til fra denne kanten.

Historien er langt enklere enn det vi tidligere har sett fra Mofina. Men han klarer likevel å melke plottet for nærmere 370 sider med action.

Parallelt med Tom Reeds desperate jakt etter sin kone, følger vi Ann Reeds kamp for å både forstå hva som skjer og selvsagt for å slippe fri fra kidnapperne. Det gir bra fremdrift, og vi får stadig se en større del av bildet gjennom deres flukt. En del klassiske spenningsmomenter er lagt ut både fra Anns side og fra Toms side. Kriminalpolitiet stiller med Walt Sydowski tilbake i første rekke. Den eldre, noe u-omgjengelige politimannen som stadig ligger og kniver med Tom Reed. Men de trenger hverandres informasjon. Skjønt akkurat i "Ingen utvei" er det Tom som styrer showet som inkluderer et nervepirrende møte med en av byens mest hardbarkede og rå narkolangere. San Fransisco politiet stiller mer opp som en forsiktig korrigerende faktor.

Det tradisjonelle politi-og-presse-perspektivet til Mofina får et ekstra innslag gjennom den hemningsløse reporteren til "Verden i dag" og hennes fotograf som ikke lar noe stå tilbake for å skru mest mulig penger ut av denne historien. To forfriskende drittsekker som setter litt farge på det ellers nesten monotont jamrende og paniske som henger over resten av storyen.

Først og fremst en bok hvis du er tom for flere påskekrimer eller ekstra ivrig fan av forfatteren. Kone/mann perspektivet fungerer til tider ikke helt optimalt. Det blir nesten småklissete og pipete innslag. Det er ikke Casablanca jeg vil ha når jeg setter meg ned med denne sjangeren! Selve plottet er som sagt i enkleste laget, og den vel tilfeldige gissel-saken blir nesten litt for dum. "Ingen utvei" fylte absolutt ikke forventningene! Jeg var nær ved å finne en hel rekke av utveier fra denne boken lenge før den var ferdiglest.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar