tirsdag 10. mars 2009

Siri Hustvedt: Når du ser meg


Tittel: Når du ser meg
Originaltittel: The Sorrow of an American
Forfatter: Siri Hustvedt
Utgitt: 2008 (eng utg. 2008)
Forlag: Aschehoug


Når søskenparet Erik og Inga rydder i farens papirer etter hans død finner de et brev fra en mystisk Lisa som kan tyde på at deres far, den sindige Lars Davidsen, bar på en dyster hemmelighet: "Kjære Lars, jeg vet at du aldri kommer til å si et ord om det som skjedde. Det sverget vi på Bibelen". Erik og Inga forfølger nyskjerrigheten sin og forsøker å finne ut hvilken hemmelighet Lisa og deres far delte.

Historien fortelles gjennom psykoanalytikeren Erik Davidsen. Sammen med Inga graver han dypt ned i sin norsk-amerikanske familiebakgrunn, og gjennom overraskende åpenhjertig deling av autentiske dagboknotater fra Siri Hustvedts egen far, får vi delta i hendelser som formet en hel gernerasjon immigranter. Tredveårene som tok knekken på alt immigrantfamilien hadde slitt for å bygge opp, makabre krigsopplevelser fra annen verdenskrig, håp som vokser og knuses, men også vakre minner om kjærlighet.

I steden for å fortelle en enkel historie rett frem, vet Hustvedt å produsere persongallerier. Samtidig som søskenparet forsøker å finne hva Lars og Lisa har sverget på bibelen om å ikke si, må Inga håndtere en nærgående journalist. Hennes avdøde mann, kultforfatteren og regissøren Max Blaustein, har hatt en affære. Det viser seg å eksistere noen brev. I denne delen av historien møter vi den absolutt mest fabelaktige personen i boken. En svett og nervøs fyr ved navn Burton gir boken et komisk skjær ved å opptre som en ridderfigur som bestemmer seg for å redde Ingas ære. Han begynner å spionere på journalisten.

Boken er full av psykologiske "flaws". Eriks pasienter benyttes også til en stadig fundering rundt menneskesinnet. Etter skilsmissen har Erik blitt en ensom og noe deprimert mann som helt klart har egne spøkelser å stri med. Vi får granske disse nærmere når han forelsker seg i den flotte og eksotiske leieboeren sin Miranda. En alenemor fra Jamaica. Miranda er ikke interessert i Erik, men datteren Eglatine ("Eggy") synes det er stas å ha en egen "worry-doctor" rett opp trappen. Erik synes å være en person som alle kommer med hemmeligheter til.

Siri Hustvedt forteller en rekke historier i "Når du ser meg". Den minner om skatollet med de mange hemmelige rommene som beskrives i boken - hva man finner avhenger av hva man ser etter og hvor man ser. Forfatteren stiller leserens intellektuelle apetitt samtidig som historiene vi involveres i er underholdende i seg selv. Det er en vakker roman som tar opp hva som former oss, men også spenningen mellom det tilbakeskuende og dokumenterende og livet her og nå.

Det er en rekke trekk i boken som "stemmer" overens med Siri Hustvedts egen biografi. Hun har norske aner og er gift med Paul Auster. Faren ga henne også tillatelse til å inkludere hans egne dagboknotater i boken. Likevel tror jeg at det blir å ta for mange ord i munnen å si at boken er selvbiografisk.

Anbefales på det sterkeste!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar