mandag 2. mars 2009

Mary Higgins Clark: Hvor er du nå?


Tittel: Hvor er du nå?
Originaltittel: Where are you now?
Forfatter: Mary Higgins Clark
Utgitt: 2009 (eng utg. 2008)
Forlag: Damm

Enda en bestselger fra Mary Higgins Clark står i bokhandelen. Som mangeårig fan har naturligvis mine forventninger jobbet på høygir forut for denne utgivelsen. Hun er en av verdens absolutt største krimdronninger, men ”Hvor er du nå?” er absolutt ikke grunnen til det. Dette er en bestselger på grunn av forfatterens tidligere meritter. Til tider snegler man seg gjennom sidene.


”Hvor er du nå?” spinner ut fra familien MacKenzeys private tragedie. Sønnen Mack forsvant plutselig fra leiligheten han delte med medstudentene Nick og Bruce fra Columbia University. De siste 10 årene har familiens eneste kontakt med Mack vært en telefon fra han hver morsdag.

Mary Higgins Clark har utelukkende unge kvinnelige hovedpersoner i bøkene sine. I ”Hvor er du nå?” fortelles det meste av historien gjennom Macks lillesøster Carolyn. Lik mange av Clarks heltinner er juristen Carolyn MacKenzey en karrierekvinne fra et møblert hjem. Dette gir forfatteren tilgang til ingredienser som arv, wall street, gode forbindelser og klassiske amerikanske familieidealer. Scenen er satt til Manhattan. Forfatterens velkjente Cape Cod er nevnt i en setning - antageligvis som en hyggelig gest de mest trofaste leserne.

Etter årets telefonoppringning fra Mack bestemmer Carolyn seg for å gjøre et siste forsøk på å oppspore broren. Snøballen er satt i gang. I kjølvannet av Carolyns søken etter Mack dukker det opp en rekke savnede kvinner. Det som var jakten på en savnet person blir en mediedrevet hekseprosess hvor Macks søster får rollen som frøken detektiv. Carolyn begynner å forberede forsvaret til sitt livs største og viktigste rettsak.

Selv om plottet er snedig intrikat synes jeg ikke Mary Higgins Clark har samme grepet om leseren som det jeg hadde gledet meg til. I krimlitteratur er verden gjerne svart eller hvitt. Man er enten en nobel og grei helt(inne) eller en slem, kalkulerende skurk. I ”Hvor er du nå?” er det mye igjen å polere på persongalleriet før dette blir en roman vi husker. Delvis blir enkelte banditter ikke ”spikret” nok fast i leserens oppmerksomhet og de mister noe av sin kredibilitet gjennom en litt hakkete appearance, og delvis er det for mager resonnering rundt motivet til den ene av de involverte bandittene. Skurken med stor S skal hun derimot ha ros for. Dette er virkelig en så fantastisk kald og sleip fisk som det jeg venter å få servert fra Clark. Heltene er helter. De er den samme sangen vi har hørt før fra denne kanten. Men jeg kjøper og liker dem. Så hvorfor ikke.

De siste 70-80 sidene liver litt til og blir mer interessante, og boken leverer en helt grei avslutning med et snedig finaletrekk som jeg virkelig likte svært godt blant det som ellers nærmest ble irritasjonsmomenter. Om du ikke allerede har lest andre bøker av Mary Higgins Clark – les heller noe annet av en ellers helt fenomenal krimforteller.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar