søndag 15. februar 2009

Cecilia Samartin: Señor Peregrino



Tittel: Señor Peregrino
Originaltittel: Tarnished Beauty
Forfatter: Cecilia Samartin
Utgitt: 2008
Forlag: Juritzen Forlag

Jamilet er resultatet av en voldtekt. Hun beskrives som en skjønhet. Men landsbybeboerne på den støvete meksikanske landsbygda frykter henne, og lar sjelden anledningen gå fra seg til å markere distanse mellom dem og henne. På ryggen og lårene er Jamilet dekket med et stort kloformet fødselsmerke, "som om hun hadde sittet i djevlens hånd".

Hun vokser opp sammen med moren og adoptiv-bestemoren med en drøm om å dra til USA for å finne en lege som er flink nok til å fjerne merket hennes. Jamilet legger en strabasiøs flukt over Rio Grande bak seg, og begynner å spare penger.

I Los Angeles får hun jobb på et psykiatrisk sykehus som pleieassistent for én pasient: Señor Peregrino. Han begynner å fortelle sin historie om en pilegrimsferd langs verdens mest kjente pilegrimsrute Camino de Santiago Compostella (også kjent fra Paulo Coelhos "Pilegrimsreisen"). Langs Peregrinos pilegrimsfortelling kommer Jamilet selv stadig nærmere sine egne sannheter.

Peregrinos og Jamilets historier fortelles side om side, naturlig inndelt i kapittelform som skaper en god fremdrift i boken og får leseren nyskjerrig på hva som skjer videre. Fra et stilistisk perspektiv er denne romanen bygget opp så korrekt som overhodet mulig. Likevel tar ikke det rigid korrekte rammeverket bort varmen og troen på kjærligheten som er det helt essensielle temaet i Señor Peregrino.

Temaet er i vid forstand bygget opp rundt pilegrimsreiser - det å ha et mål man beveger og harmonerer seg frem til. Muligens en noe klisjefylt slutt, men til syvende og sist "verden er som du tror den er...". Señor Peregrino er en vakker historie man husker lenge.

Cecilia Samartin er født i Havanna, Cuba i 1961, og har vokst opp som en typisk førstegenerasjons cubaner i USA. Hun har bakgrunn som sosialarbeider og psykolog og arbeider i hovedsak med immigranter fra latinamerikanske land.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar